In- en externe mobiliteit, hoezo?
We waren oprecht ontsteld, consulenten op een uitzendbureau, toen onze vestigingsmanager aankondigde dat wij op elkaars balie ingewerkt moesten worden.
Ik werkte met veel plezier aan de productiebalie waar mijn uitzendkrachten schoonmaker, monteur of inpakker waren. Nu moest ik bij de medische balie verpleegkundigen en thuishulpen gaan inzetten op allerlei diensten en locaties. En op die locaties overleggen met de managers. Ik moest me verdiepen in hun cao’s; ziekenhuizen, thuiszorg en gehandicaptenzorg om de verloning correct uit te kunnen voeren.
Het was ingewikkeld en ik moest behoorlijk uit mijn comfortzone zoals dat tegenwoordig heet.
Veel later realiseerde ik mij wat het mij gebracht heeft. Kennis van verschillende vakgebieden, inzicht in cao-toepassingen en communicatievaardigheden. Ik leerde klantgericht zijn, plannen, organiseren en netwerken. En daardoor kon ik op vestigingen in de hele regio worden ingezet.
Interne mobiliteit, al kende ik dat toen nog niet.
Mijn collega uitzendconsulent ging tijdelijk aan de slag op het bedrijfsbureau van een externe klant. En heeft zich daar kunnen ontwikkelen tot een veelzijdig leidinggevende.
Vastroesten in je comfortzone
Waarom zou je het doen, intern of extern bewegen? Uit onderzoek van Intelligence Group blijkt dat een financiële beloning de belangrijkste motivatie is om intern te bewegen. Het zakentijdschrift Forbes schrijft waarom het voor jezelf belangrijk is. “Als je vast gaat roesten verlies je je talenten en mogelijkheden uit het oog. En dat is schadelijk voor je ontwikkeling en baankansen”.
Herken je deze tekenen dat je te lang bent blijven hangen in je baan?
- Je kunt geen drie werkgevers in je omgeving opnoemen waar mensen met jouw vaardigheden werken. Simpelweg omdat je je baankansen niet in de gaten houdt;
- Je hebt geen antwoord op de vraag ‘wat zijn de drie belangrijkste capaciteiten die je nodig hebt om snel een nieuwe baan te vinden’. Je hebt namelijk geen idee waar de markt momenteel behoefte aan heeft;
- Je werkt niet aan projecten die je inspireren of waar je blij van wordt;
- Als iemand je vraagt wat je in 2012 deed, weet je dat niet omdat alle jaren ongemerkt in elkaar over zijn gevloeid;
- Zodra je je werkplek verlaat, denk je niet meer aan je werk. Je verzint geen nieuwe ideeën om je functie nog beter uit te voeren.
De comfortzone is de (mentale) plek waar je je veilig voelt. Maar het is ook de plek waar je je niet zult ontwikkelen. Hoe zit het met jouw werkplezier? Ben jij duurzaam inzetbaar tot je pensioen? Doe je werk waarbij je persoonlijke doelstellingen en die van de organisatie zoveel mogelijk samenvallen?
Wisseling van werkomgeving helpt om nieuwe inspiratie en energie op te doen. Overweeg dat eens als je nadenkt over een volgende stap in je carrière. Wat ook een zijwaartse stap kan zijn. Regio Flex Werk geeft geweldige mogelijkheden om jezelf te ontwikkelen zonder dat het meteen consequenties heeft. Je kunt tijdelijk op een andere plek, of bij een andere organisatie gaan werken. Je kunt nieuwe vaardigheden leren in een flexklus.
Wat levert het op?
Na afloop van de werkzaamheden keer je terug in je eigen functie met een frisse blik. Misschien heb je nieuwe ideeën voor je functie of de wens om een training of opleiding te volgen. De opgedane werkervaring kan helpen bij latere sollicitaties. Door te rouleren naar andere afdelingen ontstaan nieuwe verbanden en contacten die kunnen zorgen voor betere afstemming binnen de organisatie.
Kleine stapjes zijn ook vooruitgang
Begin met onderzoeken bij jezelf waar je goed in bent en waar je energie van krijgt. Praat eens met mensen in je omgeving over je kwaliteiten, over je vak en de ontwikkelingen. Onderzoek hoe je van toegevoegde waarde bent en het verschil maakt in je team. En kijk met de antwoorden op deze vragen in je achterhoofd eens naar de vacatures en flexklussen die voorbij komen.
Wat zou jij kunnen en wat zou jij graag willen leren?
Daag jezelf uit. Zelfreflectie en de bereidheid om een leven lang te leren zijn noodzakelijk. Dat betekent echt niet dat je met een vierjarige opleiding moet starten. Zet een gesprek over jouw loopbaan, jouw wensen en mogelijkheden jaarlijks op de agenda met je manager.
Spannend? Dat is het zeker. Vlekken in je nek? Vast. Geen fouten willen maken? Dan leer je ook niks. Durf je niet? Toch doen. Begin gewoon, probeer het uit, gun jezelf deze ervaring en neem zo zelf de regie over je loopbaan. Vooruitgang boeken in de richting die je graag wilt motiveert enorm. En daarbij maakt het niet uit hoe groot die vooruitgang is. Bij elke stap neemt je zelfvertrouwen toe.
Kleine stapjes zijn ook vooruitgang!
Dit artikel is in maart 2017 gepubliceerd in FLEX, het magazine voor regionale mobiliteit.